10 Haziran 2011 Cuma

Guild Wars 2 the new WoW-killer

Guild Wars 2 bir WoW-killer olabilir mi? Hmm... Aslında bu soruya iki farklı şekilde cevap verilebilir (evet/hayır?) ...yok, öyle değil. Yani, uzun uzadıya da anlatılabilir, tek bir kelimeyle de özetlenebilir; ben iki şekilde de cevap vereceğim (naçizane kendi fikrim), kısa cevabımı sona saklayarak tabii ki. Yalnız lütfen sayfanın sonuna çekip neymiş diye bakmayın, ayıp, onca yazı yazıyoruz (Semkan, lütfen).

Yazının daha başında şunu da belirteyim, bu yazıyı ben yazıyorum. Ben, yani zamanında Guild Wars’ı 3 – 4 sene aralıksız deli gibi oynamış, WoW’u ise son 1 senesi ultra-über-nerd şekilde olmak üzere 2 senedir oynayan biri (ve şu sıralar da formumun zirvesindeyim). İki oyunu da en ücra noktasına kadar biliyorum diyemesem de kitabını yazabilirim yani. O yüzden her iki oyuna da objektif şekilde yaklaşmaya gayret edeceğim diyebilirim; ama öeh yani, şurada Guild Wars blogu tutuyorum ve şunu da bilmenizi isterim ki kalbim hep Guild Wars’dan yana olmuştur (her ne kadar bazı arkadaşlar buna inanmasa da).

Cevap 1 :

Son zamanlarda World of Warcraft forumlarında bile tartışılan bir soru aslında bu: “GW2 to be the new WoW-killer?! xD lolololol”. Bense bunun konuşulmasının erken olduğunu düşünüyorum, çünkü Guild Wars 2’nin tam manasıyla ne PvE, ne de PvP yönlerini adamakıllı görebildik. O nedenle GW2’nin detaylarını adamakıllı gördükten sonra bunun sohbetini belki daha mantıklı konuşabiliriz, ama şu da kesin ki ne zaman yeni bir MMO duyurulsa oyuncular arasında bunun muhabbeti yapılır: Hello Kitty Adventure Island to be a new wow-killer?

Şunu kabul etmemiz gerekir ki Guild Wars ve WoW aynı dönemin oyunları. Yanılmıyorsam ya aynı sene içinde piyasaya çıktılar, ya da piyasaya çıkış tarihleri arasında bir seneden fazla zaman yok, ikisinden biri (aslında elimin altında internet, kontrol etsem ya). Demek istediğim, ne WoW’un GW’yi taklit etmiş olma ihtimali var, ne de tam tersi. Ve aslında ne büyük tesadüftür ki iki oyun da birbirinin tam zıttı noktalara yoğunlaşmış durumdalar. World of Warcraft’ın PvE yanı ne kadar güçlüyse Guild Wars’ın da PvP ögeleri bir o kadar detaylı ve ön planda. Ve zaman içinde gelen güncelleştirmelerle her iki oyun da zayıf olan taraflarını kapatmaya çalıştılar; Burning Crusade ile gelen arena sisteminin WoW’un PvP’sine katkısı hayli büyüktü, keza Guild Wars’daki Hard Mode’ların oyuna sonradan entegre edilmesi de Guild Wars’ın PvE’sinin tekrar oynanabilirliğini kat be kat artırdı. Fakat her ikisi için de şunu kesinlikle söyleyebilirim ki bu iki oyuna da sonradan katılan bu özelliklerin hiçbirini tam manasıyla sevemedim. Hadi, sevemedim demeyim de, her iki oyunun da bu kısımlarını tam manasıyla kullanamadım ve aslını söylemem gerekirse, kullanmak da istemedim. Çünkü bence WoW’un PvE’si güzel, GW’nin PvP’si.

Şu bariz ki her iki oyun da, az önce dediğim gibi, farklı noktalara yoğunlaşmış durumdalar: WoW’da PvE yapılır, GW’de PvP yapılır. Kabul ediyorum, şu an WoW’da deli gibi Rated Battleground yapan guildler ve dahası sırf PvP guildleri var, PvP için insanlar sıfırdan karakter karakter falan kasıyorlar. Aynen şunu da kabul ediyorum, Guild Wars’da Domain of Anguish’i veya FoW/UW’yi Hard Mode’da farmlayan insanlar var, bunun için de kurulan guildler mutlaka vardır. Ve fakat, ve lakin, benim fikrimce, bu iş yanlış. Yani, benim gözümde WoW bir PvE oyunu ve ben ne zaman “aha WoW’da PvP yapıcam” diye oyuna girsem onbirinci dakikaya gelmeden sıkılıp bırakmış oluyorum; Özgen şahit. Benzer şekilde Guild Wars’da da benim adamakıllı bir PvE title’ım falan yoktur, en dandik kolay mission’ları falan saymazsak Hard Mode’da yaptığım, dişe dokunur hiçbir şeyim yok mesela.

Şuraya gelmeye çalışıyorum: WoW ve GW, benim gözümde her zaman farklı oyunlar olmuşlardı. O nedenle ben bu iki oyunu birbirinin rakibi şeklinde düşünemiyorum ve bu sebeple Guild Wars 2’nin bir WoW-killer olabileceğini düşünmüyorum (aaaaaaaaa….). Yanlış anlamayın, “Guild Wars” WoW’dan çok farklı bir yerdedir benim için. İki elmayla üç armutu topladık, elimizde kaç elma var gibi bir sorudur bu. O yüzden Guild Wars 2 de çok büyük olasılıkla kendi kulvarında ilerleyip yine kendi türünün en iyi oyunu olacaktır, tıpkı Guild Wars’ın olduğu gibi. Buradan aslında içten içe Guild Wars 2’nin orijinal Guild Wars’a yakın bir oyun olmasını istediğimi belirtmiş olayım, nitekim Guild Wars 2’de PvE’ye yönelik de sağlam bir içeriğin sunulacağını biliyoruz, fakat tahminimce ben GW2’de yine PvP’ye ağırlık veririm. 


Şüphesiz ki GW2 piyasaya çıktığında insanların çoğu GW2 oynayacaktır, çünkü ben komünitenin büyük bir kısmının aradaki bu farkı anlayabildiğine inanıyorum. GW2 piyasaya çıktığında büyük ihtimalle WoW da oyuncu kaybedecektir, bunaysa kesin ihtimal veriyorum. Fakat Blizzard yine zekice bir hamleyle WoW’un sonraki ek paketini Guild Wars 2’nin çıkışının çok az bir süre sonrasına sarkıtarak kaybettiği oyuncuları toplama çabasına girişecektir (bu arada laf arasında belirteyim, 21 – 22 Ekim’deki BlizzCon’da sonraki ek paketin detaylarının açıklanması kuvvetle ihtimal) … (Emerald Dream ?) Bir de şunu söyleyim, WoW’un sırtını yere getirebilecek tek oyunu da yine büyük ihtimalle hiç kusura bakmayın Blizzard yapacaktır *cough* Titan Project *cough*. Bunu söylerken çok geniş açıdan bakarak konuşuyorum (subscription fee, raid sistemi, vs), ki aslında Blizzard da WoW’u bitirmeye çalışıyor. (allahım, gw blogunda wow’u övmüş gibi anılmak istemiyorum :’(

Cevap 2 :

mümkün :)