16 Şubat 2012 Perşembe

15 Şubat NC Soft konferansı ve GW2 konsol "portu"

Kabul, bir önceki yazımda epey heyecanlanmışım, ama hey, heyecanlanmakta haksız mıyım? Yabancı forumlarda ve bazı haberlerde önceden 9 Şubat'ta yapılması planlanan, daha sonra 15 Şubat'a ertelenen NC Soft financial conference'de Guild Wars 2'nin piyasaya çıkış tarihi ile ilgili bilgilerin verilebileceği konuşuluyordu ve ister istemez beklenti içine girdim. İşin kötüsü çıkış tarihi diye bir şey yok henüz, Mart ve Nisan'daki beta aşamasından sonraya kaldı. Ama farklı farklı şeyler öğrendik, meğer Guild Wars 2 konsollara da çıkabilirmiş. Bak hele...

Aslında bunu kesin bir habermiş gibi duyurmak yanlış olur; forumda dün bu konuyu biraz heyecanla ele aldım, ama ufukta GW2'nin konsol sürümünün olacak olması ihtimali yok değil. NC Soft konferansındaki konuşmacılar oyunun konsol "portu" üzerinde çalışan bir ekiplerinin olduğunu, konsol "portunun" geliştirme sürecinin çok başlarında olunduğunu ve oyunun PC versiyonuyla aynı zamanda çıkmasının mümkün olmadığını duyduk; üç aşağı beş yukarı söylenenler bunun etrafında dolanıyor ve geri kalan şeyler de detaylar.

Şimdi bu ne anlama geliyor?

- Birincisi şunu en baştan söylemem lazım, şahsen ben düne kadar oyunun konsol versiyonu üzerinde çalışan bir ekibin varlığından haberdar değildim, ArenaNET'deki arkadaşların "zaten bundan pek çok yerde söz etmiştik şimdiye kadar" sözlerinin aksine. Ne var ki bu bilgi oyunla ilgili çok büyük bir detay ve gözden kaçması da olası değil; kaldı ki dünkü konferansın ardından dünya çapındaki çoğu forumda bu konuda insanların isyan/beğenileri de bu bilginin pek bilinmediğinin kanıtı. O nedenle ArenaNET'deki arkadaşların "bu haber yeni değil ki" sözleri biraz enteresan olmuş. NC Soft yetkilileriyle bir iletişim eksikliği bu duruma sebebiyet vermiş olabilir, ya da belki ben olayları yanlış anlıyorum; belki ArenaNET bu bilgiyi bu kadar alenen paylaşmak için doğru zamanı bekliyordu. Ama bütün bu muhabbetler doğruluyor ki Guild Wars 2'nin konsol "portunu" oyun çıktıktan bir süre sonra görebiliriz.

- İkincisi de bu konsol "portu" üzerinde kafa yoran, projenin başında olan, ya da halihazırda üzerinde çalışan bu küçük, ufacık, miniminnacık ekibin işinde ne kadar ehil olduğu ve projenin hangi aşamasında olduklarıyla alakalı. Bu insanlar bu iş üzerinde çalışıyorlarsa en nihayetinde ArenaNET'in çalışanları. Yani maaşlılar. Ve büyük ihtimalle ArenaNET bu insanlara Visual Basic veya Mikro İktisat öğretmiyordur. NC Soft yetkililerinin söylediğine göre işin çok başındalar, ama ne kadar başındalar? Belki daha sadece piyasa araştırması yapıyorlardır diyeceğim, ama olay "oyunun konsol versiyonunun PC versiyonuyla aynı anda çıkması ihtimali yok" söylemine kadar geldiyse, demek ki bir miktar ilerleme de kaydedilmiş. Açıkçası ben bir oyunun nasıl yapıldığını pek bilmem, ilgilenmem de, oynaması daha güzel çünkü. O yüzden PC'den konsola port işleminin ne kadar zahmetli veya zaman gerektiren bir süreç olduğunu da bilmem. Ama düşününce, bırakın Guild Wars 2'yi Metin 2 gibi bir MMO'nun konsolda adamakıllı oynanır hale getirilmesi işleminin biraz uzun sürmesi gerektiğini tahmin edebilirim.

- Üçüncü söylemek istediğim şey ise bizi asıl ilgilendiren nokta: çıkış tarihi. Çünkü oyun artık bir şekilde gelsin de, nereye ne şekilde gelirse gelsin modundayız. Tüm bu gelişmeler ışığında oluşan genel kanı, oyunun 2012'nin ilk yarısında piyasaya çıkmayabileceği yönünde. Mart ve Nisan ayındaki beta aşamasının çok geniş tutulacağı da dün duyuruldu ve piyasaya çıkış tarihinin bu dönemden sonra duyurulacağı anlaşıldı. Betayı pek çok kişinin oynayabilecek olması tabii ki güzel, ama asıl manada oynamaya başlamak için biraz daha beklememiz gerekecek sanki. Dediğim gibi, oluşan genel fikir böyle; NC Soft yarın çıkıp 1 Nisan'da oynayabileceksiniz de diyebilir.

---

Son olarak şunları söyleyim. Guild Wars 2 şu an itibariyle %90 oranında tamamlanmış, bitmiş bir oyun; nitekim oynanabilir durumda. Buna istinaden Guild Wars 2'nin konsola port edilme aşamasının oyunun PC'ye çıkış sürecini neredeyse hiç etkilemeyeceğini düşünüyorum. ArenaNET'in sonradan odaklanacağı bir konu olacaktır bu muhtemelen. Nitekim şu an Guild Wars 2 PC için çalışan ekip belki de oyunun raflara çıkacağı tarihi beklerken konsol "portu" için çalışan ekibe katılacaktır.

Guild Wars 2'nin konsolda nasıl duracağı konusundaki şahsi düşüncem ise genel olarak MMO'ların konsollarda nasıl durabileceği fikrimden hiç de farklı değil: konsolda MMO çok saçma. Çünkü bir MMO'daki bileşenlerin tamamını konsola kazandırmak imkansız. Oyundaki bazı özellikleri eksilterek, yontarak veya konsola uydurarak aynı faydanın sağlanması mümkün değil. Yine de bekleyip görmek lazım, elbette bir fizibilite çalışması yürüteceklerdir, oluru olacaktır.

Belki de doğrudan shift+del yapacaklardır :)

7 Şubat 2012 Salı

Guild Wars 2 çıkış tarihi tahmini

Son günlerde forumda en çok tartışılan konuların başında geliyor, Guild Wars 2'nin piyasaya çıkış tarihi. Forumda da yazdım, ama ilk oyunların, yani Guild Wars oyunlarının piyasaya çıkış tarihi adeta çıktığı ayın 28'i ile sabit.

Yani şöyle ki;
Guild Wars - Prophecies : 28 Nisan 2005'te,
Guild Wars - Factions : 28 Nisan 2006'da,
Guild Wars - Nightfall : 27 Ekim 2006'da piyasaya çıkmış.

Bu bağlamda Eye of the North ek paketini göz ardı ediyorum (-heh, istediğim kalıba uydurabilmek için yapmayacağım şey yoktur :)), çünkü burada stand-alone oyunlardan yana bir şablon çıkarmak niyetim. Hoş, EotN'un piyasaya çıktığı tarih de 31 Ağustos 2007, yani sadece üç gün fark ediyor bizim hesaba göre.

Buna göre bakarsak önümüzdeki ayların 28'lerini bir düşünelim:

28 Şubat : Çok erken. Direk "olmaz". Daha press betası bile belki yeni tamamlanmış olacak, o yüzden ihtimal dahilinde bile değil.
28 Mart : Closed beta'nın oyuncuları kapsayan ayağının ilki Mart ayı içinde yapılacak ve ilk posta beta bu güne kadar bitebilir, o yüzden bunun da mümkünatı yok.
28 Nisan : İkinci posta closed beta da Nisan ayında yapılacak dendi, bu gün de bu betanın bittiği veya bitmek üzere olacağı tarihe tekabül ediyor; o nedenle 28 Nisan'a da olmaz diyebiliriz.
28 Mayıs : İşte bu tarih, Guild Wars oyunlarının piyasaya çıktığı tarihleri baz alırsak, Guild Wars 2 için verebileceğimiz en iyimser tarih olur. Zira beta olarak addedilen zaman dönemlerinin tamamı bugüne kadar bitmiş olacak ve oyun elbette ki oynanabilir durumda olacak; zaten şu an bile oynanabilir durumda. 28 Mayıs'ın neden olmayacağına dair, kaynağa dayandırabileceğim bir mantık ben şahsen bulamadım; sadece 28 Mayıs'ın yine de biraz erken olabileceğini düşünüyorum. Nitekim Guild Wars 2'nin family&friends betası'nın başladığını bildiğimiz tarih Aralık 2011 ortaları. Yani 28 Mayıs'a oyunun çıkacağı tarih gözüyle bakarsak, arada beş aylık bir süre karşımıza çıkıyor, ki muadili sayabileceğimiz diğer oyunlarla kıyas yaparsak (gelin şuna WoW diyelim, hiçbirimiz yorulmayalım), family&friends beta ile oyunun çıktığı tarih arasında 6-7 aylık bir sürenin geçmesi gerektiğini görüyoruz. Bu şekilde düşünüyor olmakta bile ben belli bir logic bulamıyorum, o yüzden bunu sadece emsal olarak görerek tahmin yürütebiliriz. Ama şahsen 28 Mayıs'a da "ben" olmaz diyorum :)
28 Haziran : Bence bu tarihi takvimlerde şimdiden not etmekte fayda var. Bu tarihte ya oynamaya başlayacağız, ya oynuyor olacağız, ya da çoktan pre-order etmiş olacağız. ArenaNet yaptığı açıklamalarda oyunun 2012'nin ilk yarısında piyasaya çıkacağını söylüyordu ve "28 kuralını" buraya uygularsak bu tarih de yılın ilk yarısının son 28'i olmuş oluyor (ben buldum, BEN BULDUM!!). Nitekim bu tarihe kadar yapılacağını bildiğimiz tüm beta event'lerinin üzerinden 2 aya yakın zaman geçmiş olacak ve uzun lafın kısası çıkmaması için bir sebep kalmayacak. Tüm bunların dışında şu ekran görüntüsü de bu tarihi destekler nitelikte:


Bu ekran görüntüsü ArenaNet'in ofisine yapılan bir gezi sırasında çekilmiş ve forumlarda sıkça dolaşıyor, Guild Wars 2'nin piyasaya çıkacağı tarih olarak içten içe dillendiriyorlar. 28 Haziran. Kulağa hoş geliyor; yazın boş vakti olanlar Guild Wars 2'ye doyacak!
28 Temmuz : Y U NO PLAY GUILDWARS2!!!!

Aslında şimdiye kadar yazdıklarım tabii ki theorycrafting'den ibaret ve bir gerçekliği yok. Fakat bir gerçek var, o da iki gün sonra, yani 9 Şubat'ta NC Soft 2011 finsansal raporunu açıklayacak; yanılmıyorsam Blizzard için de aynı şey geçerli. 9 Şubat'ta NC Soft'un yapacağı duyurudaki beklenti, oyunun çıkış tarihi veya çıkacağı zaman dilimiyle ilgili bir bilginin de verilebileceği yönünde. O yüzden belki de iki gün sonra artık Guild Wars 2'nin ne zaman piyasaya çıkacağını bilir şekilde oyunu beklemeye devam edebiliriz. Çünkü artık bir stress oluştu ve bunun patlaması, ortalığın rahatlaması lazım. Şimdiden hepimize sabır diliyorum, sanki zaten sabretmiyormuşuz gibi :)