25 Mayıs 2011 Çarşamba

Büyüyünce möhendis olcam

Merhaba arkadaşlarım ve Guild Wars tutkunları; sanırım son açıklanan sınıf ile oyunda ne oynayacağıma karar vermiş bulunuyorum, bu büyük ihtimalle Engineer olacak. Başlangıçtan bu yana sürekli Asura Necromancer veya Norn Ranger üzerine yoğunlaşmış olsam da Engineer açıklandıktan ve biraz da inceleme yapma fırsatı bulduktan sonra şunu söyleyebilirim ki, Guild Wars 2’de beni bir Charr Engineer olarak göreceksiniz. Bu kararı geçen hafta boyunca yaşanan Engineer gazıyla almadığımı bilmenizi isterim, çünkü yeni sınıfımız gerçekten hem kendine özgü çok fazla özellik barındırıyor ve görünen de o ki ustalaşması da epey zaman alacak.

Engineer’in kullanabildiği silahlar, Elementalist ile birlikte oyunda yer alan sınıflar arasında en kısıtlı olanı; buna göre rifle, pistol ve shield kullanabiliyoruz. Yalnız bu az çeşitliliğe sahip olacağımız anlamına gelmesin, çünkü kendine özgü aşırı fazla mekaniği var.

Engineer’in hikayedeki yerine bakacak olursak ilk oyunla ikincisi arasında yer alan 250 senelik sürenin çok büyük etkisinin olduğunu görürüz. Bir defa oyundaki Engineer’lere Charr’lar önderlik ediyor. Eye of the North sırasında Charr’ların bu özelliklerini geliştirmekte olduklarını görmüştük ve demek ki iki buçuk asır boyunca da iyice almış yürümüşler. Aslında benim de ırk olarak Charr’ı açmak istememdeki sebep de oyundaki atmosfere biraz daha uyum sağlamak istemem. Sonuçta tüm dünya mühendisliği Charr’lardan görüp kullanacak.

Engineer’lerin silah setlerini, skill’lerini veya turret’lerinin nasıl işleyeceğini burada anlatacak değilim; fakat genel fikir vermesi açısından şöyle üstünkörü anlatayım. Birincisi engineer’lerin aslında çok fazla silahı var; rifle, pistol ve shield yalnızca genel skill setup’larını oluşturmak maksadıyla kullanılacak ve bunlardan ziyade çeşitli weapon ve backpack kitleriyle asıl işini görecek. Mesela bomb kit’ini aktive ettiğinizde skill bar’ınızda bir “grenade launcher” skill’i belirecek. Benzer şekilde mine kit’ini kullandığınızda da mayınları uzaktan patlatabilme gibi bir imkana sahip olacaksınız. Turret’ler de belli başlı işlere yarayacak; net turret crowd-control yapmak için, healing turret adı üstünde heal etmek için kullanılacak falan.

Tasarım bakımından gerçekten de çok çetrefilli ve dengelenmesi bakımından da hayli uğraştırıcı bir sınıf olacağı daha şimdiden belli. Fakat hepsini geçtim, oynaması da çok zor olacak gibi bir his var içimde. Yani düşünün, karşıdan size doğru yardırarak gelen bir warrior var. Ne yapacaksınız? Mantıklı bir takım process’ler düşünebilirsiniz; ne olur ne olmaz diye net turret’imi kurarım, pistol’e yapışkan sürüp yere ateş ederim, iki adım ilerleyip mine yerleştiririm ve gerilip rifle’ın auto-attack’ıyla white damage’a başlarım diyebilirsiniz. Güzel, mantıklı, dahası neden olmasın? Peki ya arkadan yaklaşan thief için bir şeyler düşündünüz mü? GG

Engineer’in özelliklerini okumaya başlar başlamaz combat alanının tamamına hakim olmasını gerektiren bir sınıf olduğuna dair bir izlenim edindim. Sırf bununla da kalmayarak diğer sınıfların da yapabileceklerini bilmesi gerekiyor; çünkü şu an için engineer adeta bir kapalı kutu hüviyetinde. Demek istediğim, bir elementalist’in yapabileceği şeyleri tahmin etmek hiç de zor değil; yavaşlatır ve uzaktan uzaktan damage yaparak bir şekilde indirebilir. Engineer’in yapacaklarının ise tam olarak bu kadar kolay olacağını düşünmüyorum. Çünkü tasarım açısından belli ki Engineer bir kontrol sınıfı olarak düşünülmüş ve stratejik hareket etmenizi gerektiriyor. Nuke adı altında değerlendirebileceğimiz skill’leri de biraz zor bir kullanım sunuyor. Mesela mayınlar. Yerleştirecek olduğunuz mayınları patlatarak en yüksek damage’inizi yapacaksınızdır muhtemelen ve bunu da haliyle düşmanınızın gideceği yere ondan önce gidip yapmanız gerekecek.

Şu an fark ettim de, mayınlar olsun, turret’ler olsun, engineer aslında fazla “stationary” bir sınıf olacak gibi de görünüyor. Yapımcıların belirttiklerine göre bu engineer’ler için alternatif bir oynanış biçimi olacakmış; yani oyunda farklı tipte engineer’ler görebileceğiz. Birincisi daha çok turret’lerine veya mine’larına güvenen tipte engineer’ler, diğeri ise bombalarla ve rifle / pistol ile aktif olarak hareket eden engineer’ler. Yalnız her ikisi de gayet zor sınıflar gibi gelmekte hala benim için.

Engineer aslında kulağa gayet hoş gelen ekstra bazı özellikler de içeriyor. Mesela şu ana kadar bahsetmedim, “tool belt” olayı çok güzel düşünülmüş, tatlı sempatik bir özellik. Düşünün, Mine kit aktif olarak skill barınızda yer alıyor ve mayınlarınızı yerleştirdiniz, her şey mükemmel ilerliyor ve fakat dakikalar geçmesine rağmen düşman müşman yok ortada. Eee? Böyle kalacak değilsiniz heralde, çünkü backpack kit’i değiştirince skill’ler de değişecek? İşte bu noktada tool belt device’nize güveniyorsunuz. Anladığım kadarıyla tool belt’de her bir sırt çantası kit’inin aktive edecek bir de skill bulundurabileceksiniz. Örneğin mayınları yerleştirdikten sonra onları uzaktan patlatmak için tool belt’deki skill’i kullanacaksınız. Böylece backpack kit’i değiştirmiş olsanız bile mayınlarınız üzerinde halen hakimiyetiniz devam edecek. Benzer şeyler healing pack’de burst self-healing gibi özellikler sağlayacak.

Silah tipleri ise bir diğer konu. Pistol, dual-pistol ve rifle nasıl kullanım sunduğu gayet belli, fakat shield engineer’in ne işine yarayack? Şu işe yarayacak, diyelim ki bir elementalist size fireball gönderdi ve siz de shield’inizi elinize alarak defansif mod’a geçtiniz. İşte bu noktada bu fireball’u deflect edebileceksiniz ve deflect ettiğiniz noktada düşmanlarınıza point-blank aoe damage yapacaksınız. Benzer şeyler fiziksel damage veren özellikler için de geçerli; shield ile bir oku blokladığınızda o oku alıp karşı tarafa savurabileceksiniz falan böyle (çok güzel oldu, çok da iyi güzel oldu taam mı).

Ben tasarım olarak Engineer’i çok beğendiğimi dile getirmeliyim. Aslında düz Guild Wars kafasıyla düşünsem çok hoş karşılamayabilirdim, fakat Tyria’da 250 yıl boyunca çok şeyin değişmiş olduğu fikrini iyiden iyiye benimsemeye başladım, bana Engineer’i sevdiren de bu oldu. Eee, Engineer’in de açıklanmasıyla duyurulmayan tek bir sınıf kalmış oldu ve onun da ne olduğunu bilmek için “aklımızı fazla karıştırmamız” gerekmeyecektir tahmin ediyorum ki. Sonraki blog yazımda görüşmek üzere hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder